FESTIVAL NOVÁ GENERACE 2015

05.11.2015 11:21

Festival Nové generace ožívá svým mladým dechem již počtvrté

Tisková zpráva, 1. listopadu 2015

Tři listopadové večery lákající na tanec, pantomimu, neotřelé zážitky, koncert, debatu a zamyšlení nad současnou tvorbou, se letos uskuteční ve studiu Alta a v prostoru divadla Alfred ve Dvoře. Od 12. do 14. listopadu se diváci budou moci setkat jak s českými tak zahraničními tvůrci a podívat se na to, jak vypadá alespoň část tvůrčí práce nové, mladé generace.  Vnímají svět kolem sebe? Hledají se? Přemýšlí? Přetváří? Zohledňují? Jsou optimističtí? Jsou tu? Tvoří? Přijďte se podívat jak.

Letošní festival, otvírá svou náruč do větší šíře a klade na sebe větší nároky, než tomu bylo v předchozích letech. Snaha nebýt jen festivalovou přehlídkou, ale i místem pro diskusi a setkání se zahraničními tvůrci ho posouvá dál. Hostování mladých umělců z Polska a Slovenska, workshop s Jarem Viňarským, jehož výsledkem bude work in progress, anebo hudební koncert Julie Lupačové a Matěje Coufala vyzývají ke zvědavosti a zvou diváky odborné i laické veřejnosti na festival umělců z HAMU, VŠMU, Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna Ludwika Solskiego z Krakowa, uskupení platformy D´EPOG a kolektivu T.I.T.S.

Zahajovací večer otevře choreografie Open Your Chest, která diváka nenechá stát jako sochu, ačkoliv sama se tak chová. Těla ztuhlá, těla bílá, těla okoukaná a přesto vábí k pohledu. Duše před zraky ožívají díky povelům jasného hlasu. Fanette Pons a Monika Částková, Francie a Česká republika – spojení mezinárodní- představí metaforu života jedince a společnosti. Slovo umlkne a akci přeberou krátké pantomimické etudy Vojtěcha Svobody a Lukáše Šimona, kteří budou mít své Srdce na dlani a vzápětí divadlo pocítí, co to je Plyšová láska. Tomáš Kasprzyk bude na pár minut Hrdina. Tento rychlý vhled na svět pantomimy nebude nikým umlčen, naváže na něj Petra Hájková, studentka HAMU, která svou choreografií Bez přestání zkoumá téma času a jeho nezastavitelnosti. Neutuchající něžnost pohybu čtyř tanečnic je abstraktním obrazem nekonečnosti a nezadržitelnosti. Study tvůrčího tria Karolína Křížková, Eva Stará a Andrea Vykysalá bude rozmítat nad tématem z názvu vyplývající emoce.   

Druhý večer bude začínat v Alfrédu ve Dvoře performancí My Own Private Picture, která je dílem mezinárodní kooperace. Jedná se o multimediální představení v koncepci Neli H.Kornetové. Divadlo Alta posléze představí práce studentů z Polska – Dominika Wiak a Grzegorz Labuda. Závěrečná část bude patřit teprve druhému uvedení Umění manipulace s živým orchestrem. Choreografie Heleny Šťávové a hudba Jakuba Rataje, tři tanečníci, orchestr a silná atmosféra. Koho by nelákalo přijít do divadla?

Závěr festivalu v Alfrédu ve Dvoře bude v režii Lucie Repašské  a divadla D´EPOG. V pozdně odpoledních hodinách se zahájí diskuse „Čaj v půl šesté“ na baru v Altě všem otevřená. Divadlo pak zakončí sérii tří večerů choreografiemi studentů VŠMU Miroslavy Poloncové a Lukáše Bobalíka a works in progress ActionInformMotion pod taktovkou Jara Viňarského se studenty HAMU, který bude pro všechny velkým překvapením.
 

Festival Nová generace
12. 11. – 14. 11. 2015
Studio ALTA, U Výstaviště 21, Praha 7, 170 00
Alfréd ve Dvoře, Františka Křížka 36, Praha 7 – Holešovice, 170 00